Thursday, May 20, 2010

"Autobiografski tragovi u prozi Laze K. Lazarevica"

Kњига Иване Зечевић, Aутобиографски трагови у прози Лазе Лазаревића, проистекла је из дипломског рада, одбрањеног 2006 године на Катедри за српску књижевност Филолошког факултета у Београду. Ауторка је пажљивим упоређивањем биографских докумената са приповијеткама и другим текстовима знаменитог српског писца открила запретано поље асоцијативног памћења/сјећања, преплет зрака из прошлости са имагинативним ткањем приче. Обухватила је поред познатих приповиједака Лазе К. Лазаревића такође његову прозну заоставштину и преписку. Пратила је пажљиво и инвентивно приповједачев животни пут од Шапца до Београда и Берлина, школовање, ужу и ширу породицу, круг пријатеља, његову каријеру (један од најистакнутијих београдских љекара), приватни живот и мучно отимање од болести и ране смрти. Истраживања Иване Зечевић бацају ново свјетло на везе између јаве живота и сна /маште у процесима настајања ненадмашног и незамјенљивог дјела Лазе Лазаревића . Душан Иванић

12 comments:

 1. „Ono što biografi pričaju o Lazi Lazareviću i kako je on sam sebe prikazivao, najzad, ono što se dâ pogoditi i odvojiti u celom pripovedačkom njegovom delu, sve se to neobično poklapa. Njegovo delo je lično, subjektivno, katkad čak i lirsko i autobiografsko. Kakav je u stvari bio Lazarević, šta je činilo osnov njegova bića, nigde se bolje ne vidi no u jednom znatnom delu njegovih pripovedaka. On ne samo da je redovno slikao događaje koje je svojim očima video i ljude koje je dobro poznavao, no je vrlo često za junaka svojih pripovedaka uzimao sebe sama, i nekoliko njegovih pripovedaka imaju u velikoj meri autobiografski karakter“ tvrdi Jovan Skerlić i dodaje: „Glavne osobine Lazarevićevih pripovedaka proizilaze iz njegovih ličnih osobina. Retko kod koga od naših pisaca biografski metod može da bude od tolike koristi kao kod njega". Jovan Skerllic

  ReplyDelete
 2. "Iz pripovedaka mogu se sagledati Lazarevićeva opredeljenja, sklonosti i način mišljenja, primanja i izražavanja utisaka iz spoljašnjeg sveta. Kroz svoja dela Lazarević iskazuje svoje naklonosti ili nenaklonosti prema određenim ljudima, sredinama, gestovima, i prezentuje ih čitaocima na svojstven način. Kroz svoja dela iskazuje i svoje osobine, među kojima se posebno ističu senzibilnost, ljubav i plemenitost, i unoseći ih u svoje književno delo on pojačava njegovu vrednost. Zato je on propovednik koji svoje misli potura svojim junacima. I zato Lazarevićevi likovi „glasnogovornici piščevih ideja“, kako ih je nazvao Milorad Najdanović u knjizi: Srpski realizam u XIX veku, vernije od bilo kakvog dokumentarnog zapisa pokazuju, ne samo kakav je bio kao pisac, već i kakav je bio svijet u kome je odrastao".
  iz knjige "Autobiografski tragovi u prozi Laze K.Lazarevica".

  ReplyDelete
 3. "Autobiografski elementi u prozi Laze Lazarevića čine sastavni deo skoro svakog napisanog teksta. Isprva neuočtljivi i neprepoznatljivi, ali podrobnijom analizom i izučavanjem piščevog života i delovanja, lako se dođe do zaključka da je pisac mnogo što-šta iz svog života preneo u svoja dela. Možda piscu to nije bio cilj, možda su se svi ti elementi jednostavno projektovali i reflektovali u napisanim rečenicama. Ali, verovatnije, imajući u vidu da pisac može da bude onoliko dobar, koliko dobro poznaje stvari, ljude i događaje o kojima piše, Lazarević je namerno utkao u svoja dela svoj život, svoju svakodnevnicu sa svim ljudima koji je sačinjavaju. A kako život sačinjava pregršt događaja u koji je upleteno još više ljudi, svako sa svojom ćudi, pričom i sudbinom, tako je život poprište sa bezbroj motiva, koji su alatke za nastajanje svedočanstava o tim ljudima i događajima".
  Iz knjige "Autobiografski tragovi u prozi Laze K.Lazarevica".

  ReplyDelete
 4. Sadržaj knjige:
  1.DR LAZA LAZAREVIĆ (AUTO)BIOGRAFSKO U PROZI
  2.ODRAZ DRUŠTVENO POLITIČKE SITUACIJE I PROMENE U SRBIJI S KRAJA XIX VEKA U LAZAREVIĆEVOM DELU
  3.DETINJSTVO LAZE LAZAREVIĆA - PORODICA I ODLIKE PATRIJARHALNE PORODICE
  4.LIKOVI RODITELJA U LAZAREVIĆEVOJ PROZI
  5.OTAC LAZE LAZAREVIĆA
  6.KOCKA KAO MOTIV U LAZAREVICEVOJ PROZI
  7.KUĆA LAZE LAZAREVIĆA - MAJKA LAZE LAZAREVIĆA
  8.ŠKOLOVANJE LAZE LAZAREVIĆA
  9.MEDICINSKI FAKULTET U BERLINU
  10.ŠVABICA
  11.ODLOMAK NA SELO
  12.VERTER
  13.KAFANE U LAZAREVIĆEVOJ PROZI
  14.LAZA LAZAREVIĆ- LEKAR I PISAC
  15.NEVERBALNI AKT
  16.NADRILEKARSTVO
  17.LAZAREVIĆ NIJE PREĆUTAO ONO ŠTO JE MISLIO O SVOM DOBU I SAVREMENICIMA
  18.SMRT LAZE LAZAREVIĆA
  19.PISMA LAZE LAZAREVIĆA
  20.ČASOPISI I LISTOVI U KOJIMA JE OBJAVLJIVAO SVOJA DELA

  ReplyDelete
 5. Zasto je Laza Kostic tvrdio da je za razumevanje Lazarevicevog dela neophodno poznavati samog pisca? Zasto je Skerllic govorio da glavne osobine njegovih pripovedaka proizilaze iz njega samog i da retko kod koga od naših pisaca biografski metod može da bude od tolike koristi kao kod njega? Zasto je Milija Nikolic smatrao da nema sumnje da se Lazarević stvaralački i psihološki projektovao u svom umetničkom delu? Knjiga “Autobiografski tragovi u prozi Laze K. Lazarevica” Ivane Zecevic, daje konacan odgovor. I na jedan potpuno novi nacin svedoci o zivotu i radu Lazarevica, koji ma koliko se o njemu pisalo, jos uvek ostaje nedovoljno istrazen i ostavlja dovoljno mesta za nova tumacenja. Ova knjiga je pravi dokaz za to.

  ReplyDelete
 6. „Ko ga nije poznavao, taj će se snebivati, neće se brzo razabrati, i to mu može smetati uživanju. No ko ga je poznavao, ko se seća života Laze, taj će puno uživati od prvog časa, taj će se zaneti, taj će mu se diviti“
  Laza Kostić

  ReplyDelete
 7. Među ljudima koje je uzimao za prototipove svojih junaka na prvom mestu su Lazarevićevi najbliži, njegova porodica, majka, otac, sestra. Mnogo je značajnije što se u pripovetkama i odlomcima sa ovom tematikom, daje jasan pisčev stav o porodici uopšte, iskazuje se njegov odnos, mišljenje i stav, ne samo prema svojim najbližima, već i prema vremenu i sredini kojoj pripada ta porodica. Zahvaljujući mnoštvu autobiografskih elemenata koji su upleteni u ove pripovetke upoznajemo još bolje samog pisca, koji se nije libio da svu svoju ljubav koju je osećao prema svojoj porodici nedvosmisleno i prikaže. Ta dela objašnjavaju čitaocima šta je za Lazarevića značila porodica, približavaju nam stara patrijarhalna vremena, dozvoljavaju nam da zavirimo u patrijarhalne porodice Lazarevićevog vremena i uočimo značaj njihovog stvaranja, očuvanja ali razloge njihovog propadanja".

  ReplyDelete
 8. „Ono što biografi pričaju o Lazi Lazareviću i kako je on sam sebe prikazivao, najzad, ono što se dâ pogoditi i odvojiti u celom pripovedačkom njegovom delu, sve se to neobično poklapa. Njegovo delo je lično, subjektivno, katkad čak i lirsko i autobiografsko. Kakav je u stvari bio Lazarević, šta je činilo osnov njegova bića, nigde se bolje ne vidi no u jednom znatnom delu njegovih pripovedaka. On ne samo da je redovno slikao događaje koje je svojim očima video i ljude koje je dobro poznavao, no je vrlo često za junaka svojih pripovedaka uzimao sebe sama, i nekoliko njegovih pripovedaka imaju u velikoj meri autobiografski karakter“ tvrdi Jovan Skerlić i dodaje: „Glavne osobine Lazarevićevih pripovedaka proizilaze iz njegovih ličnih osobina. Retko kod koga od naših pisaca biografski metod može da bude od tolike koristi kao kod njega". Jovan Skerllic

  ReplyDelete
 9. Sadržaj
  1. DR LAZA LAZAREVIĆ (AUTO)BIOGRAFSKO U PROZI
  2. ODRAZ DRUŠTVENO POLITIČKE SITUACIJE I PROMENE U SRBIJI S KRAJA XIX VEKA U LAZAREVIĆEVOM DELU
  3. DETINJSTVO LAZE LAZAREVIĆA - PORODICA I ODLIKE PATRIJARHALNE PORODICE
  4. LIKOVI RODITELJA U LAZAREVIĆEVOJ PROZI
  5. OTAC LAZE LAZAREVIĆA6. KOCKA KAO MOTIV U LAZAREVICEVOJ PROZI
  7. KUĆA LAZE LAZAREVIĆA - MAJKA LAZE LAZAREVIĆA
  8. ŠKOLOVANJE LAZE LAZAREVIĆA
  9. MEDICINSKI FAKULTET U BERLINU
  10. ŠVABICA
  11. ODLOMAK NA SELO
  12. VERTER
  13. KAFANE U LAZAREVIĆEVOJ PROZI
  14. LAZA LAZAREVIĆ- LEKAR I PISAC15. NEVERBALNI AKT
  16. NADRILEKARSTVO17. LAZAREVIĆ NIJE PREĆUTAO ONO ŠTO JE MISLIO O SVOM DOBU I SAVREMENICIMA 18. SMRT LAZE LAZAREVIĆA
  19. PISMA LAZE LAZAREVIĆA
  20. ČASOPISI I LISTOVI U KOJIMA JE OBJAVLJIVAO SVOJA DELA

  ReplyDelete
 10. ''Iz pripovedaka mogu se sagledati Lazarevićeva opredeljenja, sklonosti i način mišljenja, primanja i izražavanja utisaka iz spoljašnjeg sveta. Kroz svoja dela Lazarević iskazuje svoje naklonosti ili nenaklonosti prema određenim ljudima, sredinama, gestovima, i prezentuje ih čitaocima na svojstven način. Kroz svoja dela iskazuje i svoje osobine, među kojima se posebno ističu senzibilnost, ljubav i plemenitost, i unoseći ih u svoje književno delo on pojačava njegovu vrednost. Zato je on propovednik koji svoje misli potura svojim junacima. I zato Lazarevićevi likovi „glasnogovornici piščevih ideja“, kako ih je nazvao Milorad Najdanović u knjizi: Srpski realizam u XIX veku, vernije od bilo kakvog dokumentarnog zapisa pokazuju, ne samo kakav je bio kao pisac, već i kakav je bio svijet u kome je odrastao'' Iz knjige Autobiografski tragovi u prozi Laze Lazarevica.

  ReplyDelete
 11. ''Autobiografski elementi u prozi Laze Lazarevića čine sastavni deo skoro svakog napisanog teksta. Isprva neuočtljivi i neprepoznatljivi, ali podrobnijom analizom i izučavanjem piščevog života i delovanja, lako se dođe do zaključka da je pisac mnogo što-šta iz svog života preneo u svoja dela. Možda piscu to nije bio cilj, možda su se svi ti elementi jednostavno projektovali i reflektovali u napisanim rečenicama. Ali, verovatnije, imajući u vidu da pisac može da bude onoliko dobar, koliko dobro poznaje stvari, ljude i događaje o kojima piše, Lazarević je namerno utkao u svoja dela svoj život, svoju svakodnevnicu sa svim ljudima koji je sačinjavaju. A kako život sačinjava pregršt događaja u koji je upleteno još više ljudi, svako sa svojom ćudi, pričom i sudbinom, tako je život poprište sa bezbroj motiva, koji su alatke za nastajanje svedočanstava o tim ljudima i događajima''.

  ReplyDelete
 12. „Ko ga nije poznavao, taj će se snebivati, neće se brzo razabrati, i to mu može smetati uživanju. No ko ga je poznavao, ko se seća života Laze, taj će puno uživati od prvog časa, taj će se zaneti, taj će mu se diviti“
  Laza Kostić

  ReplyDelete